Wij feliciteren Rutte-III met de versoepeling van de C-maatregelen

Drie dagen geleden slaakte Nederland een zucht van verlichting, toen de regering van Mark Rutte een versoepeling van de maatregelen tegen de verspreiding van het corona-virus aankondigde.

Kappers gaan weer open, mensen mogen weer met zijn tienen bijeenkomen in plaats van met zijn drieën en na 1 juni volgt een verdere versoepeling van de maatregelen.

Wij hebben namens het Netherlands Center for Totalitarianism Studies alle 150 kamerleden persoonlijk aangeschreven om een ondertekening te herroepen die tegen onze expliciete wilsuiting onder een brief van een ander initiatief geplaatst was. En om de kamerleden bekend te maken met het principe van het geleidelijk afknabbelen van burgerlijke vrijheden, ook wel ‘salamitactiek’ genoemd.

Wij waren zeer verheugd om van de SGP persoonlijk antwoord te krijgen en te vernemen dat zij een motie hebben ingediend door de Raad van State te laten onderzoeken of de maatregelen wel te verenigen zijn met onze grondwet.

Ook premier Rutte herinnert zich dat hij uit een liberale traditie is voortgekomen.

Dat is geruststellend.

De grondwet is immers een ‘liberaal cadeau’ aan de Nederlandse bevolking, zoals een liberaal statenlid dat in zijn afscheidstoespraak in 2018 formuleerde.

Er zijn uiteraard nog een of twee details die aan de verdere versoepeling verbeterd zouden kunnen worden, maar deze komen op een later moment ter sprake.

Nu is het tijd om te genieten van ons weekend en te vieren dat onze civil society zich herstelt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *