Assad had geen motief voor chemische aanval op Douma

De chemische aanval op de Syrische burgerbevolking die op 7 april in Douma plaatsgevonden zou hebben, is niet op last van de Syrische president Bashar al Assad gepleegd.

Assad had geen enkel belang bij een aanval op dat moment en op die plek. Douma ligt vlakbij Ghouta. Het Syrische leger had de strijd om oost-Ghouta gewonnen. De stad was door het Syrische leger omsingeld en er werd onderhandeld over de overdracht aan de regeringstroepen.

Wat voor belang had Assad erbij om vlak voordat  de stad Douma hem in handen viel  een aanval op een niet militair doelwit te plegen?

Assad was de jihadistische rebellen aan het verslaan, niet alleen in Douma, maar ook elders in het kerngebied dat er van Syrië overgebleven is.

Wilde hij bewust zijn eigen glazen ingooien?

Door een wapen in te zetten, waarvan het gebruik door de Amerikaanse regering als grond voor  interventie wordt gezien?

Niet alleen het tijdstip, maar ook de overige omstandigheden van de aanval, zoals het – civiele – doelwit en het -verboden – type wapen, zijn zo precies dat daaruit opzet afgelezen kan worden.

Maar wie had de opzet? Assad?

Dat veronderstelt dat Assad bereid is om omwille van één uitspatting van wreedheid het hele verdere militaire verloop van de oorlog te riskeren. Het veronderstelt met andere woorden dat hij een irrationele gek is die zijn eigen glazen ingooit, zoals Hitler die zijn troepen verbood om zich uit Stalingrad terug te trekken en daardoor het complete zesde leger verloor.

Als er één persoon in de hele wereld was die géén motief had om opdracht te geven tot deze aanval, dan was het Assad.

Daarmee reikte hij immers de Amerikaanse president Donald Trump – die met de benoemingen van Mike Pompeo op buitenlandse zaken en John Bolton als nationale veiligheidsadviseur een oorlogskabinet aan het vormen is – op een glimmend zilveren presenteerblaadje de aanleiding tot een militaire interventie aan.

Trump zit aan het thuisfront in de problemen door het onderzoek dat de speciale aanklager Robert Mueller voert naar Russische beïnvloeding van de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016.

Een ‘humanitaire oorlog’ zou hem buitengewoon goed uitkomen, want dat leidt de aandacht of van de binnenlandse problemen en doet de populariteit van Amerikaanse presidenten traditioneel stijgen.

Kijken we naar de kringen die in dezelfde richting streven als John Bolton – die altijd achter de Irak-oorlog is blijven staan en nu ook met Iran wil afrekenen – dan zou de opzet daar gezocht kunnen worden.

De hulpverleners die de chemische aanval gemeld hebben zijn werkzaam voor twee organisaties die door de voormalige Britse ambassadeur in Syrië Peter Ford als ‘pro-islamitische propaganda-instellingen’ worden aangemerkt: het Syrisch-Amerikaanse Medische Genootschap (SAMS) en de zogeheten ‘Witte Helmen’, de Syrian Civil Defense.

De SAMS is instelling die in de VS gevestigd is. De Witte Helmen zijn niet Syrisch, maar in 2013 buiten Syrië opgericht door James Le Mesurier, een voormalige officier van de Britse militaire inlichtingendienst en alumnus van de Britse Royal Military Academy. De Witte Helmen zijn reeds meermaals betrapt op het verspreiden van gemanipuleerd beeldmateriaal.

Beide organisaties houden zich enerzijds bezig met humanitaire hulpverlening en anderzijds met propaganda. Het zijn door buitenlandse geheime diensten opgezette, dan wel geïnfiltreerde instellingen.

Door het succes van de propaganda rond de – nog steeds niet door onafhankelijke experts onderzochte – chemische aanval in Douma, heeft president Trump de wereld op de rand van een nieuwe wereldoorlog gebracht.

Het is opnieuw dankzij Rusland dat een militair conflict tussen VS en Rusland is voorkomen.

Dankzij het voortreffelijke werk van de Russische militaire inlichtingendienst GROe, die van tevoren wist op welke doelwitten  de Amerikaanse, Britse en Franse kruisraketten gericht zouden worden, zijn er geen slachtoffers gevallen.

En door het besluit van de Russische president Vladimir Poetin om geen S-400 luchtafweersysteem in te zetten om de Westerse kruisraketten neer te halen, hebben de Westerse aanvallen niet tot de dood van Russische militairen geleid .

Het Syrische leger gebruikt in plaats van S-400 installaties MOMENTEEL S-125, S-200 en verschillende types ZRK-installaties, te weten Kwadraat, Osa en Buk. Dat is deels luchtafweergeschut uit de sovjet-tijd.

Door intelligent te anticiperen heeft Poetin enerzijds voorkomen dat er Russische militairen gedood zouden worden en anderzijds de Westerse troepen gezichtsverlies laten leiden, doordat een aanzienlijk deel van hun kruisraketten door verouderde luchtafweer is neergehaald.

Rusland heeft opnieuw de wereldvrede gered.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *