Oekraïense tactiek van burgers als menselijk schild brengt Russische strijdkrachten in verlegenheid

Een van de redenen dat de Oekraïense strijdkrachten en het stadsbestuur van steden als Charkov & Mariupol in een aantal gevallen aantoonbaar burgers ervan weerhouden de stad te verlaten en in strijd met het oorlogsrecht militair materieel in woonwijken opstellen, is dat ze daarmee een menselijk schild creëren tegen de Russische artillerie.

Ironisch is het – men kan het niet anders zeggen – dat de Russische troepen meer hun best doen om burgerslachtoffers bij de Oekraïners te vermijden, dan hun eigen Oekraïense bestuurders en militairen.

De redenen dat de Oekraïeners hun eigen mensen opofferen zijn:

1 – Als het menselijke schild weg is, worden de Oekraïense stellingen vlot uitgeschakeld door gericht Russisch vuur en kunnen de steden in 48 uur worden ingenomen.

2 – Door Rusland onterecht van oorlogsmisdaden te beschuldigen, dekken de Oekraïense strijdkrachten hun eigen oorlogsmisdaden af die ze zelf al 8 jaar lang in met name Donbas begaan hebben en hier en daar nog steeds begaan.

3 – Als er dan een keer bij wijze van uitzondering door Russisch vuur burgers zouden worden geraakt, is dat veelbelovend propaganda-materiaal voor de Westerse media.

4 – Door zelf op burgers te schieten en die beelden te tonen in het Westen, worden de bevolkingen van de Westerse landen opgehitst tegen Rusland en zullen ze minder geneigd zijn om in opstand komen, als hun regeringen maatregelen treffen die de oorlog uitsmeren over de rest van Europa.

De Oekraïense marionettenregering wil dat wij in het Westen de Russen zodanig provoceren dat ze ons gaan aanvallen. Zij voert de Amerikaanse agenda uit van verdeel-en-heers tussen Midden-Europa, Oost-Europa & Rusland.

Maar zelfs door geschut op te stellen onder flats, burgers als menselijk schild te gebruiken en volgens talrijke ooggetuigenverslagen zelf op de eigen woonwijken te schieten, komt de Oekraïense propaganda niet aan genoeg oorlogsporno.

Daarom moeten er oorlogsmisdaden bij verzonnen worden. Dat is zo gepiept, omdat de Westerse media propaganda presenteren als feiten.

Neem dit staaltje ‘verslaggeving’:

Een ander voorbeeld is het bericht van vandaag – 11 maart 2022 – op de nieuwswebsite Nu.nl (die tijdens de Corona-maatregelen kritische commentaren van lezers verwijderde). Nu.nl loog tijdens Corona ’s ochtends, ’s middags en ’s avonds en is dat sinds de Russische inval in Oekraïne alleen nog maar méér gaan doen.


De promo is: ’89 luchtaanvallen op woonwijken Charkov op één dag, al 48 scholen vernietigd’.

De inleiding (stukje naar beneden scrollen): ‘Russische troepen hebben woonwijken van de Oekraïense stad Charkov op één dag 89 keer beschoten’. Er wordt niet vermeld wat de bron van de bewering is en of het door Nu.nl geverifieerd is. Men doet alsof het bewezen is.

En dan de inhoud, een flink stuk naar beneden en een end van de kop vandaan: ‘Dat meldt Oleh Synegubov, de gouverneur van de stad, op vrijdag. De plaats zou constant getroffen worden door bombardementen, waardoor onder meer 48 scholen vernietigd zijn. 

Aha. Daar komt de aap uit de mouw. Het ‘nieuwsbericht’ berust uitsluitend op de verklaring van de gouverneur van de stad. Hoewel die er direct belang bij heeft om het Russische militaire optreden voor te stellen als oorlogszuchtig, wreed en onmenselijk, moeten de lezers hem kennelijk op zijn geel-blauwe ogen geloven. De ‘berichtgeving’ van Nu.nl over het conflict tussen Oekraïne en Rusland werkt met het uitgangspunt: Oekraïners hoeven maar wat te roepen en Nu.nl presenteert het als feit. Nu.nl stelt zich in feite op als propaganda-outlet van de Oekraïense machthebbers.

Dan deze zin: De plaats zou constant getroffen worden door bombardementen, waardoor onder meer 48 scholen vernietigd zijn. Het eerste deel van de zin – ‘zou constant getroffen worden‘ – staat in de voorwaardelijke wijs die aangeeft dat het om een bewering zonder bewijs gaat. Maar het tweede deel van dezelfde zin – ‘waardoor onder meer 48 scholen vernietigd zijn’ – staat in de aanvoegende wijs, d.w.z. dat het als een feit gepresenteerd wordt. Nu.nl deinst er niet voor terug om zelfs de regels van de grammatica aan zijn laars te lappen, als het daarmee maar een verzinsel als een feit kan presenteren en de gewenste emotionele reactie kan oproepen bij de lezers.

Want daar gaat het om. Hoe meer Nu.nl liegt, hoe groter de kans de Oekraïne versneld in de EU wordt opgenomen en NAVO-landen zich er direct mee gaan bemoeien.

Los van het feit dat hier een propagandistische uitspraak zonder enig bewijs door Nu.nl als feit wordt gepresenteerd – terwijl daadwerkelijke bewijzen die de Russisch TV laat zien sinds het begin van het conflict consequent, stelselmatig en in hun geheel worden weggelaten – moet de vraag worden gesteld: “Is dit bericht geloofwaardig?”

Toeval kan het niet zijn met zo’n groot aantal van 48 scholen, dus suggereert Nu.nl dat de Russische strijdkrachten opzettelijk scholen bestoken. Kennelijk zitten Russische officieren bij het opstellen van de target list – met leedvermaak – locaties van scholen te selecteren die ze in het telefoonboek hebben opgezocht.

Maar hoe helpt hen dat om hun doelen te bereiken? Het is in alle gevallen niet in Russisch voordeel om scholen te gaan bombarderen.

Ten eerste is het verspilling van munitie. Ook als er sprake zou zijn van een terroristisch oogmerk, heeft het geen voordeel, want we hebben tussen de regels door mogen lezen dat er geen kinderen in de school aanwezig waren. Dus de gouverneur wil dat wij simpelweg geloven dat Russische troepen gericht op lege scholen schieten.

Ten tweede worden door er tijdens het bestoken van scholen op dat moment geen militaire doelen beschoten. Dat brengt vertraging voor de opmars van de Russische troepen. Ondertussen kunnen er meer Westerse wapens aan Oekraïne geleverd worden, meer Westerse special forces gestationeerd kunnen worden en zullen er weer meer Russische militairen sneuvelen.

Wat heeft Rusland daar voor baat bij?

En dan de uitsmijter: ‘Tijdens de beschietingen is ook een instituut met een nucleair laboratorium geraakt, maar “er zijn nog geen bedreigingen voor de burgerbevolking in de stad”, zo meldde Synegubov in een videoboodschap.’

Russische troepen doen hun best om kerncentrales veilig te stellen en dan zouden ze die tegelijk beschieten? Opnieuw heeft Rusland daar geen enkele voordeel bij. Wie er wel voordeel heeft bij deze beeldvorming, zijn de Oekraïense gouverneur en de Westerse media.

Door de ‘speciale militaire operatie’ van de Russische Federatie valselijk voor te stellen als een poging tot verovering van Oekraïne, waarbij de ene na de andere beestachtigheid wordt uitgehaald, bereiken de gouverneur en Nu.nl het gewenste emotionele effect bij de Westerse lezer.

Die krijgt bij het lezen dan deze desinformatie 1 – een gevoel van haat tegen die ‘slechte Russen’ en 2 – een grote liefde voor de Oekraïeners. Die reactie past precies in de Wolfowitz-doctrine die stelt dat de VS geen rivaal op aarde meer mogen dulden en moeten ingrijpen, als een land – zoals Rusland of China – te succesvol wordt.

Een van de effecten van die propaganda is dat de bevolkingen van de Westerse landen bereid worden om méér risico te nemen voor hun eigen veiligheid om Oekraïne te kunnen ‘helpen’. Het riskeren van een kernoorlog met 800 miljoen doden vinden ze nu een aanvaardbaar risico.

Wat voor oplossing voor de tactiek van de Oekraïense bestuurders en strijdkrachten van het gebruik van de eigen burgers als menselijke schild kan Rusland bedenken?

Er zijn eigenlijk maar twee oplossingen. De eerste is het afdwingen van de Russische veiligheidsgaranties via de onderhandelingstafel. Dat ziet er nu niet goed uit, omdat de Oekraïeners de onderhandelingen blijven saboteren.

De tweede oplossing is om de steden op de ‘ouderwetse’ manier te ‘demilitariseren’. Dus gewoon schieten. Al het Oekraïens geschut uitschakelen, ook al verschuilen de Oekraïeners zich achter hun eigen burgers. Dat zal het aantal burgerslachtoffers – dat voor een operatie van deze omvang op dit moment extreem laag is – aanzienlijk doen oplopen.

Dit is op dit moment de meest realistische toekomstverwachting, tenzij de Russen een konijn uit de hoge hoed toveren.

Andere voorbeelden van anti-Russische propaganda

De ‘mobiele crematoria’ van de Volkskrant
Bild liegt
Oorlogspropaganda met kinderen_1
Oorlogspropaganda met kinderen_2

Met dank aan Gert-Jan die ons deze beelden heeft toegestuurd.

Russische nieuwsbulletins tonen ook regelmatig voorbeelden van ‘FAKE’, zoals het tegenwoordig in het Russisch heet, maar die informatie nemen Westerse media niet over en wordt vaak ook van internet geweerd, zodat het zaaien van haat in de harten van de Westerse bevolkingen tegen Rusland en Russen kan doorgaan en wordt gemaximaliseerd.

Het is een Kruistocht van Haat van het Westen tegen Rusland en tegen Russen en Russinnen die snel moet bedaren, voordat Rusland zijn ‘tempelwapens’ gaat inzetten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *