Alleen Islamitische Staat kan Macron nog redden

De communicatiemanager van Emanuel Macron, Sylvain Fort, stapt op. In oktober was minister van Binnenlandse zaken Gérard Collomb reeds opgestapt. Europe 1 Radio beweert dat ook de ‘rechter hand’ van Macron, Ismaël Emelien, zal gaan opstappen, maar dat is nog niet bevestigd. Ook zijn minister van Energie zou weg willen.

Sylvain Fort wordt wel ‘la plume du président’ genoemd, – de ‘ganzenveer’ van de president -, omdat hij diens mediastrategie verzorgt. Sylvain Fort noemt als reden voor zijn vertrek dat hij meer tijd voor zichzelf wil hebben, maar is dat de enige reden?

Er zijn twee voor de hand liggende verklaringen voor het vertrek van de communicatiemanager tijdens de grootste Franse opstand sinds 1968, mogelijk zelfs sinds 1871. De eerste is een opportunistische, namelijk dat Sylvain Fort denkt dat ‘the Macron Presidency’ het niet lang meer zal maken en dat hij het zinkende schip wil verlaten, voordat hij daarmee ten onder gaat.

Daarmee volgt hij het voorbeeld van zijn baas, want Macron heeft zelf enkele jaren eerder het zinkende schip van de regering van François Hollande verlaten en dat heeft hem geen windeieren gelegd.

Een tweede mogelijk verklaring is dat Sylvain Fort zich niet meer bereid is om het beleid van Macron aan de media uit te leggen, omdat de president gekozen heeft voor repressie in plaats van reconciliatie.

Wij hebben U op dit blog voorbeelden laten zien van de dupliciteit van het politie-optreden tegen de Gele Hesjes. Dat hebben wij gedaan aan de hand van Les Médias pour tous van chavist Vincent Lapierre en WeAreChange.org van Luke Rudkovsky. Als u deze media kritisch analyseert, kunt u er informatie uithalen, die u via de Nederlandse televisiezenders en kranten niet of nauwelijks krijgt.

Een deel van de politie deed gewoon zijn werk, maar een ander deel had opdracht om de Gele Hesjes te provoceren. Samenscholingen van vreedzame Gele Hesjes werden vanaf ’s ochtends vroeg stelselmatig bestookt met traangasgranaten.

Teams van de politie deden zich voor als extreem-linkse demonstranten (let op het Anonimus-masker) en infiltreerden de demonstraties om herrie te gaan schoppen. De onderliggende documenten van de Préfecture de Police zijn inmiddels uitgelekt.

‘Dispositif d’Interpellation Dynamique’
Enkele van de 900 (!) undercover-agenten die zijn ingezet

Een tiental Fransen kwam om door de indirecte gevolgen van de onrust. Er vielen vele tientallen gewonden, doordat de oproerpolitie en de Brigade Anti-Criminalité van de Police Nationale orders hadden om op hoofdhoogte te schieten met flash-balls.

Premier en minister van Binnenlandse zaken dreigden Gele Hesjes om niet naar Parijs te komen en dat zij , als zij niettemin kwamen demonstreren, zich moesten voorbereiden op ‘het ergste’.

In plaats van relschoppers en plunderaars aan te pakken, cirkelden politieteams rondom de demonstranten om een willekeurige, liefst niet al te strijdbare demonstrant eruit te pikken. Vrouwen werden aan hun haren weggesleept, pensionado’s tegen de grond gewerkt, en alles staat op film.

Er werden lichaamsdelen afgerukt, omdat de politie granaten inzette van het type GLI-F4, waar 25 gram TNT (!) in verwerkt zit.

Is dit het gezicht van de komende EU-dictatuur?

De politie joeg journalisten weg, – drie van hen raakten gewond -, en sloeg mobieltjes uit handen van burgers die stonden te filmen. De politie probeerde honden in te zetten tegen de demonstranten, maar dat mislukte, omdat de honden schrokken van de voortdurende explosies. Er werden pantservoertuigen ingezet en vanaf de daken werden traangasgranaten afgevuurd op groepen demonstranten die door de oproerpolitie waren omsingeld.

In feite is dit reeds burgeroorlog. Wellicht wilde Sylvain Fort niet de spindoctor worden van een regering die oorlog voert tegen zijn eigen burgers. Zeker niet in een context waar nog geen 18% de president steunt en 70% de demonstranten.

Het is een zeer gevaarlijke toestand die minimaal zal leiden tot een overwinning van het Rassemblement Nationale van Marine le Pen bij de Europese verkiezingen.

Macron heeft niet gekozen voor het traditionele middel dat de Franse president binnen de 5e republiek ter beschikking staat, namelijk het wegsturen van de verantwoordelijke ministers (remaniement ministériel) en hen vervangen door nieuwe bewindslieden. Dat is een ernstige fout. Hij had misschien zelfs beter kunnen opstappen en nieuwe verkiezingen uitschrijven. Maar hij heeft dat niet gedaan en nu beginnen zijn medewerkers zelf weg te lopen.

Het enige dat het presidentschap van Macron nog kan redden, is een grote aanslag door IS. Of zelfs een reeks aanslagen. Zoals de aanslag in Straatsburg van 11 december zorgde voor een kortstondig en gedeeltelijk herstel van het respect van de bevolking voor de politie.

En als dat niet genoeg is, omdat de beweging van de Gele Hesjes inmiddels is verspreid naar ander landen, wellicht een reeks aanslagen in verschillende EU-lidstaten?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *